Atunci când nu ai timp de o pauză mai lungă, câteva mici pauze la birou pot avea un efect puternic asupra corpului și a minții tale. Este vorba despre orice activitate de scurtă durată, care ajută la întreruperea monotoniei cauzate de sarcinile care te epuizează fizic sau mental. Cum funcționează aceste pauze? Dă scroll mai jos pentru a afla!

Motivele pentru care ar trebui să iei mici pauze la birou

Acele mici pauze la birou pot dura de la câteva secunde până la câteva minute și implică orice activitate care îți face plăcere – îți poți face o cană cu ceai, te poți întinde puțin pe canapeaua de la birou sau te poți uita la un clip. Deși pauzele acestea sunt de scurtă durată, pot avea un impact semnificativ asupra vieții tale. Studiile au arătat că pot îmbunătăți capacitatea de concentrare a angajaților, pot schimba modul în care își percep locul de muncă și chiar pot ajuta la evitarea problemelor de sănătate care apar în cazul oamenilor care stau la birou toată ziua.

Având în vedere că nu există niciun consens cu privire la durata acestor pauze sau la numărul lor, fiecare angajat ar trebui să experimenteze. Există doar două reguli:

1. Pauzele ar trebui să fie scurte.

2. Pauzele la birou ar trebui să fie voluntare.

Acestea pot fi văzute ca o modalitate de a face față ideii că îți petreci majoritatea zilei la serviciu. Tehnica a fost inventată la sfârșitul anilor ’80 de o echipă de cercetători de la National Institute for Occupational Safety and Health din Ohio și Universitatea Purdue din Indiana. Oamenii de știință au vrut să descopere dacă pauzele mici ar putea crește productivitatea la muncă sau reduce stresul. Participanții care au făcut pauze puțin mai lungi au avut un ritm cardiac mai mic, ceea ce înseamnă că pauzele i-au calmat. De asemenea, sarcinile îndeplinite de aceștia nu au avut nevoie de multe corecții.

După zeci de ani de cercetători, micile pauze de la birou și-au demonstrat eficiența. Pot reduce stresul, crește puterea de concentrare și face munca mai plăcută pentru angajați. Oamenii de știință sunt de părere că o parte esențială a modului de funcționare a pauzelor mici este reprezentată de cât de mult îți place activitatea pe care o faci în timpul pauzelor. Indiferent dacă preferi să citești câteva pagini dintr-o carte, să faci o plimbare de cinci minute sau să te întinzi puțin, productivitatea ta s-ar putea să crească. Același lucru este valabil și în cazul puterii de concentrare.