Companii

Sondaj

 

De unde ai aflat de buzzjob.ro?

 Site-uri
 Mail direct
 ONG-uri si asociatii studentesti
 Blog-uri
 Facebook
 LinkedIn
 Recomandarea prietenilor
 Altele

Limbile străine – asul din mâneca al oricărui candidat

Postat: 2015-05-19

Astăzi, cunoaşterea unei limbi de circulație internațională a devenit un ”must have”. La o simplă lectură a unui anunț de job, de pe orice platformă de recrutare, din orice arie de activitate, se poate constata că sunt foarte rare cazurile în care anunțurile nu includ un criteriu care vizează cunoașterea unei limbi străine. Mai mult decât atât, în unele situații se produce chiar o exagerare, în sensul în care task-urile pe care le implică o anumita poziție nu justifică includerea unui criteriu de acest tip în job description. Chiar și pozițiile care nu presupun competențe lingvistice în practică, includ aceasta cerință în anuț.

Explicația cea mai des întalnită provine de la o falsă generalizare, potrivit căreia  toata lumea vorbeăte limba engleza, iar lipsa unui astfel de criteriu asociază în mod automat o lipsa de importanță jobului respectiv. Uneori absența lui este asimilată chiar ca o lipsa de profesionalism din partea recrutorilor.

Însă, cu timpul trend-urile se schimbă, iar cererea pe piață se modifică. Limba engleză rămâne un „must”, dar foarte multe alte limbi capată statut de avantaj sau de „plus”. Astfel, cei mai vânați candidați de pe piața forței de muncă rămân vorbitorii de limba germană, respectiv vorbitorii de limbi nordice. Desigur, nu sunt excluși vorbitorii de italiană, spaniolă sau franceză. Însă, aceștia pierd teren în fața limbii germane.

George Butunoiu, specialist HR spune: ”Să vorbești engleză fluent și să știi bine germană și franceză te scoate din mulțime. Astfel îți sporesc șansele să fii angajat și să primești un salariu competitiv”. Sursa: adevarul.ro

În plus, potrivit statisticilor, limbile ”exotice” sunt un alt segment care capată atenția angajatorilor. Aceștia apreciază candidații care cunosc, de exemplu, chineză sau japoneză.

Așadar, dedicați timp studiului unei limbi străine dacă nu ați făcut-o până acum, iar dacă sunteți deja un cunoscător, exploatați acest avantaj. El poate fi asul care vă schimbă statutul de candidat în cel de angajat.

Pentru a identifica mai ușor angajatorii spre care te poți orienta, vizualizează profilul  companiilor care se adresează vorbitorilor de limbi străine:

  • Companiile multinaționale, aproape toate solicitând minimum o limbă straină
  • Firmele de outsourcing
  • Companiile IT
  • Firmele de traduceri
  • Editurile
  • Hotelurile

Mai mult decat atât, vino la întâlnirea cu viitorul tău angajator, în cadrul evenimentelor Open Doors dedicate cunoscătorilor de limba germană.

  • 21 mai - Open Doors Ericsson (București) – sunt așteptati toți vorbitorii de Limba Germană, la nivel începător, mediu sau avansat. În curând vei afla detaliile de pe Buzzjob.ro.
  • 22 mai - Open Doors Buw (Timișoara) - 20 de locuri disponibile pentru vorbitorii de Limba Germană la nivel B2-C2 - http://buzzjob.ro/open-doors-buw

Vezi toate noutățile