Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Companii

Sondaj

 

De unde ai aflat de buzzjob.ro?

 Site-uri
 Mail direct
 ONG-uri si asociatii studentesti
 Blog-uri
 Facebook
 LinkedIn
 Recomandarea prietenilor
 Altele

Poza din CV – amuză sau cucerește recruiter-ul?!

Postat: 2015-08-18

Astăzi vom vorbi despre culisele tragice, dar inevitabil comice ale recrutarii. Nu de puține ori, în etapa screening-ului de CV-uri, un recrutor se trezește râzând în fața calculatorului. Care ar putea fi motivele? Ați ghicit! O fotografie complet nepotrivită, care în loc să exprime potențialul sau profesionalismul unui candidat, sugerează tot felul de alte lucruri, de exemplu: pasiunea de a merge la nunți/botezuri/cumetrii, plăcerea de a sta în cluburi până dimineața, nevoia de a împartăși celorlalți că în prezent ești implicat într-o relație,  obsesia pentru selfie-uri sau dorința de a-ți lăsa corpul la vedere. 

Lăsând la o parte porția gratuită de râs pe care un recrutor o are asigurată în fiecare zi, hai să ne gândim puțin care sunt șansele ca acești oameni să fie chemați la interviu pentru postul la care au aplicat: ați ghicit din nou! Șansele sunt apropiate de zero. 

Mulți vor spune că numai un recruiter superficial ar elimina un CV pentru un astfel de criteriu, însă raționamentul este altul: dacă un candidat nu cunoaște regulile elementare de etichetă, care sunt șansele ca acest candidat să fie profesionistul căutat?

Un alt motiv pentru care CV-ul acestor candidați nu va fi deschis este faptul că majoritatea  platformelor online de recrutare evidențiază în primă fază următoarele lucruri: fotografia, numele, vârsta și funcția candidatului. Dacă aceste 4 elemente nu reușesc să atragă atenția recruiter-ului, șansele ca respectivul CV să fie deschis, scad considerabil.

Mai jos gasiți câteva dintre fotografiile care se încadrează la categoria “AȘA NU”:
 • Poze făcute prin baruri, la petreceri, cu background întunecat;
 • Poze de la nunți, în ținute extravagante  sau chiar în ipostază de mireasă sau mire;
 • Poze  în care sunt două sau mai multe persoane;
 • Poze decupate, în care se vede o mână/umărul/o parte din corpul altei persoane;
 • Poze retușate excesiv;
 • Poze în care îmbrăcămintea este sumară (din club/de pe plajă);
 • Selfie-uri
Odată stabilite cazurile nedorite, haideți să enunțăm câteva sfaturi de utilizare a fotografiei în CV:
 • Oricât de mare ar fi tentația, în CV se atașează o singură fotografie;
 • Fotografia trebuie să fie clară, cu luminozitate bună;
 • Fundalul trebuie să fie în culori neutre astfel încât să nu distragă atenția;
 • În fotografie trebuie să apară un singur personaj, de preferat titularul CV-ului;
 • În general sunt recomandate fotografiile de tip portret, care sa evidențieze fața si umerii, cu o mențiune: nu faceți confuzia cu fotografiile tip buletin și evitați seriozitatea caracteristică acestora. Încercați să afișați un zâmbet lejer care să inspire încredere și profesionalism recrutorului;
 • Adoptați o ținută cât mai simplă, preferabil office-casual;

În cazul în care aceste cerințe vă solicită prea mult timp și nu le considerați justificate, este de preferat să aplicați la job-urile dorite cu un CV fără fotografie. În felul acesta, recruiter-ii vor avea mai multe motive pentru a acorda atenție aplicației dumneavostră.
 

Vezi toate noutățile